Prof avto Статьи Навіщо раніше у хрущовках робили вікно між ванною та кухнею

Навіщо раніше у хрущовках робили вікно між ванною та кухнею



Навіть не всі мешканці будинків радянської споруди правильно можуть відповісти на це питання. Є кілька версій які надає нам сайт varto.org.ua.

Вікно між ванною та кухнею – захист від вибуху газу

У багатьох будинках для нагрівання води встановлювали газові колонки у ванній кімнаті. Вікно мало погасити вибухову хвилю під час вибуху побутового газу. Але вікна були глухі. Тим більше вікна ставили навіть там, де ніколи не планувалося проводити газ і встановлювати колонки. Значить, ця версія малоймовірна.

Навіщо раніше у хрущовках робили вікно між ванною та кухнею

Вікно між ванною та кухнею бореться з туберкульозом

Вікна встановлювали для забезпечення сантехнічних норм безпеки. Раніше за нормами освітленості у всіх житлових приміщеннях квартири мало заходити денне світло, як мінімум на 2 години на добу. У 1950-1960 йшла активна боротьба з туберкульозом. Туберкульозна паличка добре розмножується у вологому середовищі. Вікно робили, щоб сонячне світло проникало в санвузол, вбивало бактерії та знезаражувало повітря.

Але вікно себе не виправдало, оскільки було високо, сонячне світло практично не потрапляло. Багато мешканців зафарбовували вікно фарбою або ліквідували, тому що зазнавали дискомфорту з приводу того, що можна подивитися з кухні, що відбувається у ванній кімнаті.

Вікно між ванною та кухнею як засіб безпеки

Коридори в квартирах раніше були вузькі, двері міцні і відчинялися усередину. Якщо замок заклинювало або з домочадцями відбувалося лихо у ванній кімнаті (наприклад, інфаркт чи інсульт), зламати двері було дуже складно. І тоді виручало вікно, яке було розташоване між ванною та кухнею.

Навіщо раніше у хрущовках робили вікно між ванною та кухнею

Вікно між ванною та кухнею як джерело світла

Ця версія найбільше схожа на правду. У хрущовках часто були перебої з електрикою або його відключали в час з метою економії. Тоді у ванній кімнаті виручало вікно, звідки надходило світло з кухні.

Нині такі вікна не роблять. Та й забудовник може спроектувати будинок так, що у вікна сонячне світло може потрапляти, а може, ні.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *