Prof avto Статьи Що не варто робити, якщо вас вкусив кліщ

Що не варто робити, якщо вас вкусив кліщ



Природа прокидається від сну, а разом з нею і такі небезпечні комахи, як кліщі. Давайте розглянемо поради, які нам надав інформаційний блог pravoved.kiev.ua.

Якщо вас вкусив кліщ:

Не чіпайте кліща голими руками. Через ранки на шкірі може проникнути вірус, який міститься у комахі.

Що не варто робити, якщо вас вкусив кліщ

Не мажте кліща олією, бензином, лаком для нігтів, слиною. Це марно. Не вірте народним засобам. В першу чергу зателефонуйте в швидку допомогу або вирушайте в травмпункт, де правильно витягнуть кліща.

Якщо такої можливості немає, то витягаємо кліща спеціальними засобами, придбаними в аптеці, ниткою або пінцетом.

Щоб дістати ниткою, робимо петельку і накидаємо на комаху біля самої основи, затягуємо і акуратно починаємо обертати за годинниковою стрілкою, потім проти годинникової. Таким чином кліщ вільно витягується.

Щоб дістати пінцетом комаху, захоплюємо голову кліща і починаємо викручувати.

Не можна тиснути або різко висмикувати кліща. Тиск на черевце сприяє ще більшому впорскування слини комахи, чим збільшується ризик зараження вірусом. При різкому висмикуванні кліщ може розірватися. Його частина залишиться в шкірі, може запалитися і нагноитися.

Що не варто робити, якщо вас вкусив кліщ

Не вбивайте і не викидайте кліща після вилучення зі шкіри. Покладіть комаху в контейнер із кришкою та відвезіть до лабораторії на експертизу. Якщо не знаєте, куди везти, подзвоніть 03, там підкажуть. Це потрібно обов’язково зробити, оскільки кліщі – переносники небезпечних захворювань, таких як бореліоз та енцефаліт.

Не ігноруйте симптоми, які з’явилися навіть за місяць після укусу. Якщо шкіра навколо укусу почервоніла і піднялася температура, то відразу звертайтеся до лікаря та розкажіть про укус кліща.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *