Prof avto Статьи Як людство почало курити?

Як людство почало курити?



Напевно, багато хто пам’ятає, що батьківщина тютюну — Америка. Однак курити в Європі почали задовго до відкриття Нового Світу і на момент подорожей Колумба багато народів знали десятки аналогів тютюнової рослини.

Що курили люди до появи тютюну? Як Середньовічна Європа боролася з нікотиновою залежністю? Детальні відповіді на всі ці питання дивіться тут https://b-i-g.com.ua/category/zalezhnist-vid-sigaret/.

Як людство почало курити?

Аналоги тютюну в Античності

Куріння як таке було відомо людству з IV тисячоліття до н.е. Піонерами, які зазнали шкідливої ​​звички, вважаються древні індійці та єгиптяни, на чиїх храмах знайшли перші зображення чоловіків, що димлять трубкою.

Явище було поширене серед кочівників. Згідно з Геродотом, у скіфів куріння являло собою цілий ритуал. Чоловіки ставили юрту, розтоплювали її немов лазню і кидали на розпечене каміння дурманливі рослини. Вважалося, що така лазня очищала розум і наближала до богів.

Німецький етнограф Гюго Обермейєр стверджував, що різноманітні рослини курили за допомогою трубок стародавні галли та готи у I столітті до н.е. Культура куріння також існувала у слов’ян.

Що ж вживали давні народи?

Коноплі, м’яту, тирлич, любисток, материнку, ковила і навіть полин. Курили в історичний час або для медичних цілей, або для язичницьких містерій.

Одні рослини відганяли нечисті сили і сприяли одужанню, інші – заспокоювали нервову систему і допомагали підготуватися до бою, треті – застосовувалися як болезаспокійливий засіб.

Відкриття тютюну

Поки в Старому Світі курили бур’яни, індіанці диміли, жували, нюхали і навіть вводили в організм за допомогою клізм сушене листя тютюну, який вважався сильними ліками.

Першими із рослиною познайомилася команда Христофора Колумба. При цьому в першій подорожі в 1492 мореплавці звичку індіанців не оцінили і викинули тютюн за борт на зворотному шляху.

Як людство почало курити?

Індіанці пропонують Колумбу трубку

Однак після другої експедиції у 1496 році рослина до Європи все-таки дісталася. Поставилися до нього з підозрою. Перший в історії курець – іспанський матрос Родріго де Херес в 1501 потрапив у в’язницю.

Співвітчизники, побачивши, як Родріго випускає з рота густий дим, вирішили, що він опанував Диявол і здали нещасного інквізиції. Бідолаха просидів у казематах 7 років, поки тютюн не легалізували.

Саме слово «тютюн» індіанського походження і в Південній Америці означало «курильну трубку». Острів, який познайомив європейців із цією рослиною, був названий Тобаго.

Нікотинова ера

Своєму поширенню тютюн завдячує французькому послу в Португалії Жану Ніко. В 1560 діяч купив кілька плантацій і познайомив французів з нюхальним тютюном. На честь нього потім назвали знайдений алкалоїд у рослині — нікотин.

Засіб позиціонувався, як універсальні ліки. Жан запевняв, що рослина може вилікувати 36 поширених захворювань: розлад кишечника, ломоту в суглобах, головний біль тощо.

В результаті багаті європейці стали масово “лікуватися” тютюном, давши йому поширення по всій Європі. Не оцінили нововведення лише Церква та Мечеть, які порівнювали курців із чаклунами. В Османській імперії та Великій Британії за куріння навіть ввели смертну кару.

Щоправда, довго чинити опір тютюну релігія не змогла. Вся справа у грошах. Тютюн викликав сильне звикання і гарантував прибуток, що постійно зростає. До того ж, лякати можна було лише простолюдинів, знати своєю чергою антитютюнові закони просто ігнорувала.

Наприклад, 1620 року іспанці побудували першу тютюнову фабрику, розпочавши виробництво сигарет. Бідняки займалися тим, що збирали недопалки, подрібнювали їх та крутили нові цигарки для перепродажу. У цей час Папа Римський Урбан III безсило загрожував любителям тютюну відлученням від Церкви.

Курящий Петро I

1634 року в Москві сталася пожежа. Курців стали страчувати. Причому винного заздалегідь довго катували, з’ясовуючи, де і як він купив заборонений товар. Зазвичай підозрювані відповідали: «Татари!». Справа в тому, що основними постачальниками забороненої рослини до Росії були кримські татари.

Антитютюнові закони скасував Петро I, який звикли до нюхального тютюну під час подорожі до Європи. Завдяки йому тютюн, разом із картоплею та іншими європейськими звичками, проникнув до Росії.

Як людство почало курити?

Сучасність

Революція у тютюновій справі відбулася 1881 року, коли американський винахідник Джеймс Бонсак зібрав першу машину для скручування сигарет. Агрегат виробляв 200 сигарет за хвилину і переповнив ринок продуктом.

У 1920-ті роки виробники почали втягувати до лав курців жінок.

Цьому сприяли нові сигарети з фільтром від кампанії «Мальборо» та численні рекламні кампанії, які малювали жінку, що курить, як сильну, незалежну особистість. В умовах зростаючої емансипації рекламний хід знайшов свого глядача і європейські дами почали диміти не гірше за чоловіків.

Імідж тютюнової промисловості було зруйновано в середині XX століття. Вчені виявили, що нікотин веде до утворення раку, хвороб серця, легень, травної системи та загального зниження якості життя.

З цього моменту почали виникати різні обмеження тютюнової продукції, збільшуватись її ціна, а також стали з’являтися кошти для запобігання куріння: жувальні гумки, пластирі, спреї.

Втім, незважаючи на обмеження, курців на планеті понад 1 млрд. людей. Торгівля тютюном продовжує приносити виробникам 8,08 мільярда доларів на рік.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *